• Nationale-Nederlanden is de eerste reguliere verzekeraar die verzekeringen aan sekswerkers gaat aanbieden.
  • Het gaat in eerste instantie om een brand- en aansprakelijkheidsverzekering, met de voorwaarde dat de sekswerkers ingeschreven staan bij de KvK.
  • De NVB en DNB zijn met de branche overeengekomen dat het voor sekswerkers eenvoudiger moet worden om een zakelijke rekening te openen.
  • Lees ook: Schikking van honderden miljoenen door NN Group in woekerpolisaffaire

Sekswerkers kunnen zich voortaan verzekeren bij Nationale-Nederlanden. Voorwaarde is dat ze ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Nationale-Nederlanden is de eerste reguliere verzekeraar die verzekeringen aan sekswerkers gaat aanbieden. Het gaat in eerste instantie om een brand- en aansprakelijkheidsverzekering.

Volgens Nationale-Nederlanden telt Nederland ongeveer 20.000 sekswerkers. Voorheen konden die zich alleen tegen hoge premies verzekeren bij De Vereende, een ‘vangnetverzekeraar’ voor mensen die nergens anders terechtkunnen.

Het Verbond van Verzekeraars is daarom blij dat er “een regulier alternatief” is, zegt algemeen directeur Richard Weurding. “Dat draagt hopelijk bij aan het wegnemen van het stigma waar deze beroepsgroep last van heeft.”

Ook demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) juicht de stap van Nationale-Nederlanden toe. “Sekswerkers worden te vaak niet behandeld zoals andere werkenden. Dit leidt tot schrijnende situaties zoals sekswerkers die onverzekerd zijn.”

De Sekswerk Alliantie Destigmatisering (SWAD) laat weten verheugd te zijn dat sekswerkers zich nu kunnen beschermen tegen onvoorziene gebeurtenissen. "Sekswerkers die in controle zijn over hun leven zijn ook veel beter beschermd tegen uitbuiting en mensenhandel." De SWAD zet zich sinds 2021 in om het taboe rond sekswerk te doorbreken.

Onlangs waren de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) al met de branche overeengekomen dat het voor sekswerkers eenvoudiger moet worden om een zakelijke rekening te openen.

LEES OOK: Premie autoverzekering in jaar tijd gemiddeld €60 hoger: bekijk de verschillen tussen WA, WA+ en All Risk